XVIII EDICIÓ DE L’ENTERRAMENT DE LA SARDINA
Tendrà lloc dimarts, dia 16, a partir de les 18 h. a la plaça de can Flor
Simbologia de l’acte
L’Enterrament de la Sardina és una sàtira dels costums. Una manera original i imaginativa de fer befa dels actes més solemnes. Aquest peculiar i solemne enterrament simbolitza la fi de carnestoltes (Carnaval): posa punt i final a un llarg període de festes que començaren per Nadal (Nadal, Reis, Sant Antoni, Sant Sebastià, sa Rua ...) festes al voltant de la taula i del fogueró amb olor de botifarrons i llonganissa.
A partir d’aquest moment la “carn pecadora” es prepara per cobrir-se de cendra, símbol de la Quaresma, que comença el dia següent.L’Enterrament de la Sardina és una sàtira dels costums. Una manera original i imaginativa de fer befa dels actes més solemnes. Aquest peculiar i solemne enterrament simbolitza la fi de carnestoltes (Carnaval): posa punt i final a un llarg període de festes que començaren per Nadal (Nadal, Reis, Sant Antoni, Sant Sebastià, sa Rua ...) festes al voltant de la taula i del fogueró amb olor de botifarrons i llonganissa.
Descripció de l’acte
La comitiva sortirà de “Ca ses Monges” i, amb molta solemnitat, fa un recorregut pel centre de Pòrtol.
La sardina la confeccionen els membres de l’Associació de Persones Majors “Es Turó”, amb fusta i paper, i acostuma a tenir una llargària aproximada de dos metres i mig. Es transporta a la vista de tothom que la contempla amb pena i un gran dol, i fins i tot plors. La concurrència assisteix a l’acte vestida de dol rigorós.
La comitiva té la següent composició: la Policia Local obre pas seguida de la banda de música, que dóna solemnitat a l’acte tocant partitures tristes; a continuació els portadors de la sardina, seguits del capellà i escolans, tots ells degudament vestits per al paper que representen. Acompanyant la comitiva, el batlle, José Ramón Bauzá, i les autoritats, seguits del poble.
El dol acaba a la plaça de Can Flor on es crema la sardina. Seguidament un sopar-festa: sardines fregides, coques, pa i altres companatges.
Pels qui vulguin continuar amb la bauxa, hi ha un ball de dol al centre cultural “Es Cine”.
Un poc d’història
Tenim notícies de la celebració d’aquest original acte en alguns pobles d’Espanya des de mitjans del segle XIX. A Mallorca, també hi ha una arrelada tradició i actualment se celebra a nombrosos pobles de l’illa: Llucmajor, Inca, ...
A Marratxí la celebració d’aquesta festa tan peculiar va començar l’any 1993 a iniciativa de l’Associació de Persones Majors “Es Turó” de Pòrtol, i amb el suport, des del primer moment, de l’Ajuntament de Marratxí. L’acte ha arrelat fàcilment i s’ha consolidat com una fita popular important no només per Pòrtol, sinó també per la participació de la gent de tots els altres nuclis del municipi.
Sol ser habitual que les associacions de persones majors de tot Marratxí,assisteixin a la festa i comparteixin la “pena” de la fi del carnaval.
AM - Actualitat marratxinera
Tot Marratxí
Pòrtula, informació de Marratxí
Amb 'P' de Pòrtula a la ràdio (92.9 fm)
Patrocinat per...
Pòrtula, informació de Marratxí
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada