divendres, 23 d’abril del 2010

AM- Torna la pluja i els dies grisos a Marratxí / Refranys d'abril






Després d’uns dies de primavera-estiu, dia 22 abril s’ha transformat, radicalment, en un dia d’hivern arreu de Marratxí. La baixada de les temperatures ha estat considerable, tot i que, un dia abans, la gent ja començava a passejar amb màniga curta pels carrers.










Des de “Tot Marratxí” hem considerat oportú recuperar un dels minuts de llengua que s’emeteren, ara fa un any, per Ràdio Marratxí i que parlava, evidentment, de la inestabilitat del mes d’abril:





Refranys sobre el mes d’abril
El mes d’abril, com tots els mesos de l’any, constitueix un filó de refranys i dites de tota mena. Es diu que “Es mes d’abril cada gota val per mil” o “Brusca d’abril, cada gota val mil” i altres variants. Se suposa que es diuen aquests refranys perquè cauen poques gotes del cel. També, relacionat amb la meteorologia es diu que “Es ‘bril, aigo poca i de niguls mil”, ja que durant aquest mes hi ha moltes “amenaces” de pluja que no arriben a res o a gairebé res.
Supòs que també heu notat que quan fa un poc de calor, aquesta ja es fa mala d’aguantar. Hi ha un refrany que reflecteix molt bé aquest fet:
“Es ‘bril rient, fa pujar sa calor a sa gent”
Dins aquest mes, al costat dels dies dolents, en surten que pareixen més propis del mes de maig. De tota manera cal anar alerta i no confiar-se amb la roba. Hi ha un refrany que diu: “Es mes d’abril, mata un homo i després se’n riu”, per advertir que s’ha d’anar alerta amb els canvis de temps del mes d’abril. Devora uns dies de molt de fred, en pot fer d’altres de molta calor i això no és bo per a la salut.
Emès a Ràdio Marratxí (15 d’abril de 2009)


Textos i fotografies:
Josep Antoni Calvo i Femenies
AM - Actualitat marratxinera
Tot Marratxí
Pòrtula, informació de Marratxí
Amb 'P' de Pòrtula a la ràdio (92.9 fm)



             Patrocinat per...
Pòrtula, informació de Marratxí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada