diumenge, 28 de juny del 2009

EM-10 Sant Marçal en festa


Un temps, el senyal distintiu de la festa del poble eren les senyeres penjades a les entrades de la població.

Fa uns anys s'han posat de moda els cartells o pancartes al·lusius a l'activitat que hom vol destacar.

En aquest cas, a la rodona de Son Verí -devora el recentment inaugurat monument als Donants de Sang- hi trobam la convidada a les festes del nostre patró, Sant Marçal.

Encara sou a temps d'anar al teatre, avui vespre, a l'homenatge a la Vellesa i a la verbena de demà o a la missa major i a la vetlada musical de dimarts, que es clourà amb el castell de focs artificials de final de festes . Demà i passat demà, en teoria els dies més assenyalats per Marratxí i els marratxiners: dilluns, dia 29, Sant Pere -que també és Sant Pau, però a aquest no el tenen tan present-i dimarts, dia 30, Sant Marçal.

"Nyigo, nyigo Sant Marçal
que està dins una garriga
i no pot menjar cap figa
perquè no té figueral"

Així diu la glosa popular, tot i que hi ha una versió que canvia el "nyigo, nyigo" inicial per la figura del rector de la parròquia major de Marratxí.

Santoral i figues em fan pensar en una altra referència literària, en aquest cas de la poetessa de l'Allapassa, que diu a la seva 'Casa pagesa':

Tens davant una perera
rica d’esplets exquisits,
i al costat una figuera
que revolten per Sant Pere
els infants enllepolits.

Molts d'anys a tothom !

Ps.- Com que a la foto de la rodona -davall la pancarta- hi ha un cartell que no es veu bé, el vos he acostat perquè pogueu saber què diu. Aquí el teniu i, certament, anau amb compte amb el foc, que no són bromes i ara és un mal temps per això.


Biel.-
Estampes marratxineres
Pòrtula, revista de Marratxí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada