divendres, 26 de juny del 2009

EM-8 Es Figueral i Can Farineta, l'inici de les noves urbanitzacions

Es Figueral, juntament amb la seva bessona Can Farineta, té el dubtós honor de ser la primera del caramull de noves urbanitzacions sorgides de l'errada política urbanística municipal del segle XX.

Els nuclis històrics de Marratxí -Pòrtol, sa Cabaneta i es Pla de na Tesa- encapçalats pel nucli original avui conegut com Marratxinet, es varen cloure a finals del segle XIX amb l'establiment del Pont d'Inca. Després d'alguna ampliació a inicis del segle XX, com és el cas de ses Rotes de Son Caulelles a Pòrtol, no va ser fins als anys 1965-1969 que es va destapar la caixa dels trons urbanístics amb el posterior desgavell de tots conegut i, en molts casos, aguantat i patit. Va ser en aquest quatrienni quan es varen establir Can Farineta i Es Figueral, sorgides de la segregació de la possessió dels Caülls, la qual -alhora- provenia d'una anterior segregació de la gran possessió de Son Sales, que va tenir lloc cap allà 1800.

A la segona foto crida l'atenció el cartell indicatiu que senyala 'Es Figueral' des del seu mateix cor. És com si a la plaça de Cort de Ciutat hi posassin un cartell indicant la direcció per anar a 'Palma'. Qüestions de desubicació, molt sovintejades al nostre municipi... Què hi farem?


Biel.-
Estampes marratxineres
Pòrtula, revista de Marratxí
Amb 'P' de Pòrtula a la ràdio (92.9 fm)
biel@portula.net







1 comentari:

  1. amem aki no vos burleu de lo que noltros feim o dexam de fer a nes figueral, de fet, des cartell cap a la esquerra deixa de ser es figueral i es son viña!
    osigui que antes de publicar un article com aquest informauvos!

    ResponElimina