dissabte, 26 de setembre del 2009

EP-66 El plànol de Pòrtol de 1960









L'havia vist tota la vida, gros i ben definit, però darrerament m'havia descomparegut. En temps de don Martí el record a la rectoria vella, crec que dins el despatx del rector. I he de pensar que durant els primers anys de mn. Cristòfor, també devia estar allà. Amb l'església nova passà a la sagristia i allà hi va romandre un caramull d'anys. Ahir mateix, el rector mn. Antoni Garau em va fer veure que ara el tenen a la sala parroquial i, d'alguna manera, em va reivindicar la seva restauració.

Realment es tracta d'un curiós document que ens permet acostar-nos a alguns aspectes del Pòrtol de l'any 1960 que, en molts casos, no diferia -i encara avui en determinades coses- del de mitjan segle, del dels inicis del XX o fins i tot del de segles enrere: l'urbanisme, les cases construïdes aleshores, els espais encara buits, els topònims de les olleries i d'algunes cases més de foravila i la nomenclatura dels carrers.
Aquest plànol -intitulat "Dibujo de Portol. Parroquia de Ntra Sra del Carmen"- és signat l'agost de 1960 per Antoni Vich Garau "Estudiante Delineante Q." i hi ha una anotació cal·ligràfica de 15 de setembre del mateix any, signada per mn. Martí Cifre, indicant que fou adquirit per a la parròquia.

De l'autor he pogut aclarir que era de can Moraduix, havia nascut l'any 1927 -tenia, per tant, 33 anys quan realitzà el dibuix- i va morir el 1964, tres anys després, als 37 d'edat.

Sens dubte un petit tresor patrimonial per al poble de Pòrtol que, certament, valdria la pena mantenir en bon estat i col·locar-lo en lloc més destacat.


Biel.-
EP-Estampes portolanes
EM - Estampes marratxineres - Tot Marratxí
Marratxiner/e/s
Pòrtula, revista de Marratxí
Pòrtol, el meu poble
Amb 'P' de Pòrtula a la ràdio (92.9 fm)
biel@portula.net



Patrocinat per...
> Restaurant Bon Jorn - Pòrtol. 971 60 33 39
>
L'Albelló - Pòrtol, "Tradició i avantguarda". 971 79 72 85
> Pòrtula, revista de Marratxí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada