dissabte, 24 d’octubre del 2009

SM-01 L'essència de sa Cabaneta segons Ramon Oliver


L'essència de Marratxí... l'ànima de cada un dels seus nuclis. Què pot considerar, una o altra persona, quins són els elements emblemàtics, les persones representatives, aquelles coses destacables que tenen relació amb un o altre nucli, o amb el conjunt de Marratxí o dels seus habitants? Segurament, tants caps, tants barrets; hi pot haver tantes opinions com persones cridem a consulta... Resulta cap problema? En absolut, en la diversitat rau l'interès i, possiblement, la riquesa del tema.

Per això avui Pòrtula enceta una nova secció -L'essència de...- que vol ser un altre tipus d'aproximació al fet marratxiner, a les seves arrels, a la seva ànima, a la seva essència. Es tracta d'establir un rànquing d'elements identificatius, emblemàtics, significatius, representatius... En principi hauria sortit amb el nom de "Tot Marratxí", però com que ja tenim la secció general i el blog amb aquesta denominació, reanomenar-ho com a essència -també és la identitat, sens dubte- no queda gens malament. I respon igualment a la finalitat encalçada. Al cap i a la fi tot són possibilitats. Gràcies un pic més pel vostre interès i per la vostra col·laboració.

El primer convidat, col·laborador, participant... o el que li volgueu dir és Ramon Oliver Matas (foto 1), de can Ramon, mestre d'obres de sa Cabaneta -tot i que ell va néixer a Santa Maria del Camí, l'any 1947- d'arrels i conviccions marratxineres. Els primers anys de vida va viure a Pòrtol i a devers els quinze passà a sa Cabaneta, on encara viu.  En alguna ocasió ha estat batle de barri d'aquest nucli. Casat i amb dos fills. Gran amant de la cuina i de la música, especialment la pop i el rock, tot i que no descarta algun moment clàssic.


Els elements que destaca de sa Cabaneta:
-Ca madò Bet (foto 1)
-El molí de can Farineta  (f.2)
-Cas Secretari Vell (f.3)
-Can Pelegrí, casa del batle Miquel Oliver (f.4)
-La Siurellada, de les festes populars



Els elements que destaca d'arreu de Marratxi:
- Son Bonet, pels records d'infantesa que li du
-Sa Cimentera del puig Blanc

Els seus personatges cabaneters representatius:
-Pere Sureda
-Pep "Torres"
-Macià "es Sabater"
-Nicolau "Xicolater"
-Josep Ferrer
-Mn. Antoni Cabot, el seu mestre
-El "Xato Mangares"
-Perico "Quino"

No destaca res especial dins els demés apartats.


BMM.-
SM - L'essència / la identitat de Marratxí - Tot Marratxí
Marratxiner/e/s
Pòrtula, revista de Marratxí
Amb 'P' de Pòrtula a la ràdio (92.9 fm)
biel@portula.net


Patrocinat per...
> Restaurant Bon Jorn - Pòrtol. 971 60 33 39
>
L'Albelló - Pòrtol, "Tradició i avantguarda". 971 79 72 85
> Pòrtula, revista de Marratxí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada