La GEC -Gran Enciclopèdia Catalana- començà a sortir l'any 1968 i durà uns quants anys, fins al punt que encara ben jovenet vaig ser a temps de col·laborar-hi, precisament amb l'entrada PÒRTOL i amb una altra dedicada a l'oncle repadrí Jaume Planes i Bernat, protoarqueòleg de la prehistòria mallorquina.
Però, ves per on, que l'article PÒRTOL va sortir signat com a "Biel Mesquida", tot i que aquest escriptor no consta a la relació general de col·laboradors del primitiu volum 11, on surten els dos articles esmentats. Podeu suposar que va ser una decepció. El meu germà Josep, col·laborador habitual de l'Enciclopèdia, tingué un disgust, tenint en compte que ell m'havia embarcat en el projecte i li feia tanta il·lusió com a mi la meva participació.
Ens digueren que s'havien confós pel fet que Mesquida solia col·laborar assíduament a la GEC i no hi havia massa 'biels' que hi participassin. Està dit, i que consti.
Malgrat es tracti d'una entrada esquemàtica, em va fer molt de goig poder fer part d'aquesta magna obra precisament amb la veu del nostre poble. De forma literal diu:
Pòrtol
"Poble (1550 h agl i 118 diss (1970) relativament modern (fou donat en establiment al final del segle XVII) del municipi de Marratxí (Mallorca), del qual fou el nucli més important fins fa pocs anys. És sobre un turó a l'est del terme, a 1 km de sa Cabaneta, cap efectiu del municipi. És conegut per la seva tradició d'olleries i gerreries, que durant el segle XIX arribaren a trenta; ara només en queden set en actiu, algunes de les quals fabriquen els típics siurells. Hi adquirí importància la fabricació de pebre, la dessecació del qual, a la façana de les cases, dóna una nota característica a la tardor; té també anomenada la indústria local de coets festius. L'església (el Carme), neogòtica, dissenyada i construïda per Bartomeu Ferrà entre el 1875 i el 1878, esdevingué vicaria 'in capite' el 1913 i parròquia el 1934; fou derruïda el 1969 i substituïda entre el 1970 i el 1974 per una altra de més cabuda, obra de l'arquitecte Antoni Alomar i Esteve. Enmig dels seus llocs arqueològics destaca la naveta de Son Caulelles, cova artificial del primer Bronze, considerada com un dels monuments més representatius de la cultura pre-talaiòtica insular".
Biel.-
EP-Estampes portolanes
EM - Estampes marratxineres - Tot Marratxí
Marratxiner/e/s
Pòrtula, revista de Marratxí
Pòrtol, el meu poble
Amb 'P' de Pòrtula a la ràdio (92.9 fm)
biel@portula.net
Patrocinat per Pòrtula, revista de Marratxí
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada