dilluns, 24 d’agost del 2009

EP-57 Pòrtol al DCVB







El Diccionari Català-Valencià-Balear, més conegut com a 'Alcover-Moll' o 'DCVB' és una eina insubstituïble de la nostra llengua, un veritable monument lingüístic del català i de totes les seves variants. L'inicià l'Apòstol de la Llengua, el manacorí Antoni Maria Alcover, dins els anys vint i l'acabà el seu deixeble, el ciutadellenc Francesc de Borja Moll a inicis dels anys seixanta, tot dins el segle XX.



Si vos interessa ara és molt fàcil poder-ne consultar la versió on-line.

Com que, entre moltes altres coses, inclou els topònims, lògicament la nostra Vila hi surt, tot i que de forma ben minsa.
Literalment diu això:

"PÒRTOL topon. Poblet de 1.400 habitants agregat al municipi de Marratxí (Mall.).
Fon.: pɔ̞́ɾtoɫ (mall.).
Etim.: del llatí pŏrtŭlu, ‘portet’, encara que el seu allunyament de la mar i el fet de no estar a cap pas entre muntanyes faci poc comprensible aquest origen".






L'etimologia devia ser correcta per a Pòrtol si no sabéssim que prové de la possessió de Portula, ja que, en aquest cas, l'origen canvia i cal cercar-ne una altra explicació.






El que realment crida l'atenció és que a l'entrada "portolà-ana" ens remet a "portalà", però a cap dels dos llocs no consigna la paraula com el gentilici del nostre poble. Curiosa llacuna.






Biel.-
EP-Estampes portolanes
EM -
Estampes marratxineres - Tot Marratxí
Marratxiner/e/s
Pòrtula, revista de Marratxí
Pòrtol, el meu poble
Amb 'P' de Pòrtula a la ràdio (92.9 fm)
biel@portula.net


Patrocinat per Pòrtula, revista de Marratxí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada