dijous, 20 d’agost del 2009

EP-53 La gent de Pòrtol




Vos imaginau tenir agrupada tota la gent que pugui haver passat pel nostre poble d'ençà de la seva fundació? Si més no resultaria curiós.

Doncs ara es tracta d'un projecte que està en marxa. El que passa, com ja he dit en algun altre lloc, és que es un procés lent, una tasca que requereix el seu temps.

Però, per començar, ja en teniu un avanç a Marratxiner/e/s : Un seguit de persones relacionades amb Pòrtol al llarg del temps. No únicament perquè hi siguin nades sinó perquè hi han viscut, s'hi han casat o, fins i tot, hi han acabat llurs dies.

Vos podeu demanar perquè surten noms repetits. Hi pot haver diverses respostes. Una perquè, simplement, es tracti de persones diferents; pensau que els pobles petits tenen tendència a repetir fins a la sacietat llurs combinacions antroponímiques. Però també és possible que es tracti de la mateixa persona que surt en diferents documents. Imaginau-vos algú que neix a Pòrtol, s'hi casa i hi mor... Ja tenim tres motius perquè pugui sortir a la relació. Però, a més a més, pot resultar que hagi ocupat un càrrec públic, com batle, regidor o síndic, o per un o altre motiu surti a alguna altra llista, com al cens o a fitxes d'empadronament... Ja seria motiu perquè aquesta persona sortís 5 o 6 vegades. Encara una darrera possibilitat: Era molt comú, temps enrere, donar el mateix nom a nous fills i filles, quan els anteriors que el duien havien mort de petits; la mortalitat infantil estava a l'ordre del dia i hi havia tendència a repetir els noms.

Entre una i altra cosa, aquí teniu perquè algun nom es repeteix en diverses ocasions.

La foto que il·lustra l'estampa -dins l'església del Carme-, en aquesta ocasió és de l'amic Tomeu Pou.



Biel.-
EP-Estampes portolanes
EM -
Estampes marratxineres - Tot Marratxí
Marratxiner/e/s
Pòrtula, revista de Marratxí
Pòrtol, el meu poble
Amb 'P' de Pòrtula a la ràdio (92.9 fm)
biel@portula.net



Patrocinat per Pòrtula, revista de Marratxí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada