dijous, 16 de juliol del 2009

EM-28 Marratxí, com fa alguns segles



No li digueu a una persona marratxinera -aquella nascuda al nucli inicial del nostre terme, al que ha estat durant molts d'anys l'únic Marratxí oficial i el cap del terme- que és "de Marratxinet": la deixareu ofesa.

I, en el fons, tenen gran part de raó. Un moment determinat, al segle XIX, els varen privar de la capitalitat tot instal·lant la casa de la Vila a sa Cabaneta i a partir de mitjan segle XX varen canviar el nom originari de Marratxí -que quedà exclusivament per a tot el terme, sense un nucli coincident amb el topònim- pel novell de Marratxinet. Però aquest nucli havia tengut altres denominacions.

Parlam d'unes terres, d'unes cases i d'una gent que s'endinsen dins la boira del temps, ja en època musulmana, quan només era una alqueria. Després de la conquesta catalana vendria una certa atomització constituïda pels rafals de la família Tauler -no de bades en algun moment Marratxinet rebé el nom de la Taulera i no precisament en referència a la hipotètica fabricació de teules que possiblement esdevingué molt més envant . Si l'any 1581 podem parlar de set rafals relacionats amb el llinatge Tauler, situats a la zona de l'actual Marratxinet, l'any 1685 trobam una vintena de famílies propietàries de les cases anomendades "de la Taulera". I en aquell mateix moment els documents també ens parlen de les "cases de la Parròquia" en possible referència a una primitiva casa de la Vila.

Comptant ja Pòrtol, sa Cabaneta i els habitadors de les possessions, Marratxí rep aquest nom com a nucli originari i capital i els anys 1784-85 a tot el terme es comptabilitzen entre 218 i 225 famílies. I la informació més recent localitzada a les actes municipals de 1814 permet xifrar el nombre de famílies marratxineres d'aquest any en 270.

Marratxí(net) no ha canviat massa, des de llavors. Tot i que -com arreu, malauradament- s'hi han produït alguns desgavells arquitectònics, segueix essent el racó urbà més tranquil de tot el municipi. I vot perquè duri així, d'aquesta manera ens permet retrotreure'ns amb bastanta facilitat a les arrels de l'essència marratxinera.

Biel.-
Estampes marratxineres
Pòrtula, revista de Marratxí
Amb 'P' de Pòrtula a la ràdio (92.9 fm)
biel@portula.net

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada