dilluns, 20 de juliol del 2009

EM-32 El Jutjat de Pau de Marratxí




Ara situat al mateix edifici consistorial amb entrada independent per la plaça de l'Ajuntament. Fins fa uns anys va tenir la seu a la placeta de Santa Bàrbara, devora el metge i davall els serveis de Cultura. Això sí, sempre a sa Cabaneta des de la fundació del Registre Civil.




Aquest organisme té a veure amb tot allò que tengui relació amb l'estat de la persona... Naixement, matrimoni, defunció. També si hi ha divergències entre veïnats o si algú vol dur algú altre als tribunals, en primer lloc hom mirarà si es poden resoldre les divergències de bona manera al Jutjat de Pau. I encara més coses, com per exemple, oficiar la cerimònia matrimonial civil.




Però a mi m'interessa especialment pel tresor documental que conserva. Tots els llibres de registre que contenen dades i dates de les persones nascudes, casades o mortes a Marratxí a partir de 1871. Cent quaranta anys d'història nostrada ens contemplen, com podria dir aquell general cors amb deliris de grandesa. És molt el material informatiu que es pot extreure d'aquestes antigues lletres.




I al capdavant d'aquest organisme, el jutge, el pontdinquer Joan Bestard amb més de 15 anys en el càrrec. Assistit pel secretari del Jutjat, Xavier Fortuny, ciutadà que residí a sa Cabaneta durant un període important i que té la plaça des d'inicis dels anys 80 del segle XX. Seguit pel cabaneter Guillem Rigo que treballa aquí des de 2001 i, finalment, Eva Yuste que du dos anys entre nosaltres.


A totes aquestes persones he d'agrair les facilitats donades per dur a terme la recerca documental dels llibres que custodien -que, d'altra part, són la seva eina diària de feina... on hauran de consultar els investigadors del futur- així com l'amabilitat de tracte que mantenen en tot moment.


A les fotos hi manca en Xavier que, en aquests moments, gaudeix de les merescudes vacances. El jutge no duu ulleres, a diferència d'en Guillem que, a més a més apareix a les dues imatges . Els llibres que es veuen als prestatges corresponen a les sèries de la segona meitat del segle XX.


Biel.-
Estampes marratxineres
Pòrtula, revista de Marratxí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada