dilluns, 20 de juliol del 2009

EP-23 Panoràmica de Pòrtol amb interrogant


Vista parcial de la Vila des de can Parrisco que, si fa no fa, abasta -en diagonal- des de la plaça de l'Església fins a l'escola Vella. Tot emmarcat pel pinar, que no ha deixat de créixer, d'aquest sector mig urbà mig rural. Fa uns anys es podia veure una panoràmica molt més completa, però ara les branques envaeixen molta part del camp fotogràfic.

Dins la imatge, dos elements resulten discordants. Un sobresurt, cridaner: la torre de la grua de construcció dels endosats de sa Torre de can Pere Antoni. I just a la dreta de la foto, a dintre per un pèl, una altra torre encara més terrible perquè és permanent i fa molts d'anys que fa mal a la vista; al cap i a la fi cal pensar que la d'obra es desmuntarà quan estigui feta la construcció. Encara que aquesta altra aquí es mostri mimètica i es vulgui confondre amb el paisatge de darrere, vista d'aprop -en viu i en directe- és un autèntic monstre. Es es tracta de la torre del misteriós complex de sa Granja, una construcció gairebé faraònica que deu dur una cinquantena d'anys iniciada, i està envoltada d'un cúmul d'especulacions i mites que donen suport al fet que mai no hagi arribat a port ni a quallar en cap projecte concret, i entre els quals crida l'atenció que cap administració no s'hi hagi posat de retalons per evident despropòsit urbanístic i agressió visual.

Ja hi tornarem. El que voldria ara és que paràssiu esment a l'ampliació. Correspon a la part esquerra de la fotografia grossa. I si la començau a mirar per la dreta podreu reconèixer la plaça de la Constitució -també coneguda com de cas Tord- on s'ubica la Biblioteca Pública, els pisos des Forn, el Molí, els pisos d'en Verdera, la Torre de can Pere Antoni, les teulades i part de les finestres superiors del restaurant Anem a Pòrtol, la rectoria vella i... aquí ve l'interrogant... a la part esquerra, una construcció, emmarcada entre dues branques de pi que sembla una casa vella i darrere una espècie de torre o, pot ser, una construcció quadrada que surt de darrere i, en tot cas, sembla més moderna. Ho he demanat a amics i col·laboradors, però no. De moment no la tenim identificada. Si algú ens pot aportar llum sobre on és i què és, serà d'agrair.


Biel.-
Estampes portolanes
Estampes marratxineres
Pòrtula, revista de Marratxí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada